torsdag 1. mai 2014

MEGA! Halsbåndfluesnapper i Lofoten! // Collared Flycatcher at Fredvang, Lofoten!

Ingen kjenner dagen før solen går ned, heter det. I dag ble det bekreftet til det fulle. Morgentimene var fylt med snøbyger som la seg godt til rette på bakken, og de så ut til å bli liggende. Tankene gikk til de linerler, gransangere og andre insektsspisere som har ankommet Lofoten i den kalde værtypen som preger Nord-Norge for tiden. 

At dette skulle bli dagen da en av de sjeldneste funnene i Lofoten skulle bli en realitet, og at denne arten til og med skulle være en fluesnapper, var aldri i tankene. 

For vår del startet eventyret med en tekstmelding fra James Wilson, som bor i Flakstad. Han er en ivrig ornitolog, som blant annet fant styltesnipen på Fredvang i fjor. Nå var han igang igjen: "Halsbåndfluesnapper Fredvang, masse foto" tikket det inn på teksmelding. I løpet av 30 sekunder var bil og fører på vei vestover. 

Fuglen var sett over noe tid i en li som ikke direkte synes å være helt passende for en slik gjest. I nærheten var det imidlertid granplantninger og fine hager fuglen kunne holde seg i. Det er sjeldent en fugl forflytter seg over større avstander sånn midt på dagen dersom den først har funnet seg en egnet plass for næringssøk. Troen på at fuglen skulle vise seg var derfor svært stor. I snøbygerne dukket det opp flere gransangere, en låvesvale, flere ringtrost og i det hele tatt mye fugl i dette området. Det gikk to timer før fuglen dukket opp, og det lyktes å få tatt en del nye fotografier av dyret, først sittende på et gjerde. Senere forflyttet den seg ned til en hage, før den forsvant like plutselig som den dukket opp.

Det ble et enormt adrenalinkick, og det sjeldne besøket viser potensialet Lofoten har for rariteter. Og våren har akkurat startet. Det foreligger under 20 funn i Norge av arten, der et funn i Hordaland er det nordligste.

//

Today James Wilson, a resident birdwatcher in Flakstad, Western Lofoten, made an amazing discovery of a Collared Flycatcher.  Norway holds fewer than 20 records of this species, and none in the northern parts. 

The record came despite cold weather, and shows the potential of the Lofoten Islands as a hotspot for rare birds during migration. 

Now we are looking forward to the rest of the spring!

Utsikt fra leteområdet // Scene of "the crime"
Stadige snøbyger // Snow shower on its way
Lia der halsbåndfluesnapperen først ble oppdaget av James Wilson. Flere ringtrost holdt til her // This is where the bird first was discovered by James Wilson. We did not see the flycatcher here, but there was several Ring Ouzels.
Et vakkert syn, og et svært uventet funn // A beutiful and rare sigth
Relativt sky under observasjonen // A shy bird under the observation
Legg merke til undervingen // Note the underwing
I flukt // In fligth


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar